Pectus Excavatum

In gewoon Nederlands wordt deze afwijking ook wel trechterborst of schoenmakersborst genoemd. Pectus Excavatum (PE) houdt in, dat de voorzijde van de borstkas is ingedeukt.

 

Oorzaak

De indeuking ontstaat door overtollige groei van het kraakbeen tussen borstbeen en ribben, waardoor het borstbeen naar binnen wordt gedrukt. Asymmetrie van de borstkas komt daarbij ook regelmatig voor.

 

i1221695-2.jpg i1221695-1

 asymmetrische PE (met dank aan Jouri)

 

Het komt ook voor dat het borstbeen naar buiten groeit. Er is dan sprake van Pectus Carinatum, ook wel kippenborst genoemd.

Meestal verergert de afwijking tijdens de puberjaren, tijdens de groeispurt. Waar de abnormale groei door wordt veroorzaakt is niet precies bekend. Het is ook niet wetenschappelijk aangetoond dat er sprake is van erfelijkheid, maar in sommige families komt de afwijking bij meerdere personen voor.

 

M/V

PE komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. De verhouding is ongeveer 3:1.

 

Klachten

In de meeste gevallen geeft PE geen lichamelijke klachten, maar dat hangt af van de ernst van de afwijking. Vaak is het zo, dat het ingedeukte borstbeen op het hart drukt. Bij een ernstige PE kunnen er hartklachten ontstaan in de vorm van problemen met hartkleppen. Sommigen ervaren longfunctieklachten, zoals benauwdheid. Een operatieve correctie leidt meestal niet tot verbetering van de longfunctie. De uitkomsten van de testen van vóór en na de operatie zijn vaak vergelijkbaar. Dat PE (top-)sport echter niet in de weg hoeft te staan bewijst onze nationale zwemheld Pieter van den Hoogenband!

 

Pieter v.d. Hoogenband

Pieter v.d. Hoogenband

 

PE verergert meestal in de puberteit. Juist dan wordt het uiterlijk belangrijk. PE kan dan ook leiden tot een laag zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld.

 

Vrouwen

Doordat PE een afwijking van de borstkas is, ontstaan bij veel vrouwen afwijkingen van de borsten, zoals asymmetrie, achterblijvende groei en naar binnen wijzende tepels.